Ideja

Ob razpisu z naslovom Turistični spominek mojega kraja smo bili postavljeni pred zanimiv izziv. Ker pa našo občino in delovanje kar dobro poznamo, saj sedaj že sedmo leto pripravljamo turistične produkte, vezane predvsem na lokalno področje, smo kar hitro ugotovili, da bi lahko pri iskanju uporabili in opisali že obstoječo ponudbo spominkov – pa ne samo njih, ponujamo tudi veliko drugih produktov.

Seveda pa smo si bili enotni, da moramo nekaj novega tudi izdelati, ustvariti in ponuditi kot nov spominek domačega kraja. Ali kot smo se pri iskanju ideje pošalili, naša predstavitev Svete Ane v malem spominku – anovskem pütnarju in nekaj našega, novega.

putnar

Zakaj Anovski pütnar kot spominek?

V kraju se lahko pohvalimo z bogato turistično ponudbo, ki smo jo v naših produktih že predstavljali. Poleg kulinaričnih dobrot je pestra in bogata tudi ponudba kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, ohranjenih učnih domačij – muzejev, učilnic na prostem, kulturnih znamenitosti in prireditev. Ponujamo veliko domačih proizvodov: moko, domači kis, sokove, bučno olje, vina in penine, čaje iz ekološko pridelanih zelišč, lan, izdelke iz ovčje volne … Mnogi med njimi so izvorno domači in naš proizvod, izdelki so v lični embalaži, veliko jih je ekološko pridelanih. Turistom jih ponudimo ob obisku našega kraja. Večina produktov ali spominkov je uporabnih in praktičnih in jih bomo v nadaljevanju predstavili, nekaj je pa tudi takih, ki služijo samo za okras.

Z našim delom smo želeli poiskati ali oblikovati spominek, ki bi ga obiskovalec z veseljem odnesel domov, ga imel zase ali ga komu podaril. Prednost bomo dali uporabnosti, domačim materialom, estetskemu videzu in primerni ceni.

Tako smo se odločili naše raziskovanje poimenovati s spominkom od Sv. Ane, malim pütnarjem, ki simbolizira naše vinorodne kraje, dobro kapljico in prijazne ljudi. Lesen kip pütnarja stoji tudi pred našo šolo.

Ker ima naš majhen spominek ime Anovski pütnar, naj bo tak tudi naslov naše naloge.